kliniczna 2006
Wczoraj zakończył się VII Festiwal Malarstwa Ściennego Węzeł Kliniczna 2006. Miastu przybyło kilka nowych obrazów w plenerowej, otwartej całą dobę galerii murali
Tegoroczna edycja imprezy przebiegła ze znacznie mniejszym rozmachem niż choćby rok temu, kiedy to uliczni artyści działali nie tylko w okolicach estakady przy ul. Klinicznej, ale i na Dolnym Mieście. Europejski charakter festiwalu zapewnił tylko jeden twórca z zagranicy - Mark Maksimowicz z Białorusi. Wszystko dlatego, że zmienił się szef festiwalu. Katarzyna Burakowska, szefowa Integracyjnego Klubu Artystycznego "Winda", organizator imprezy, podziękowała za współpracę Piotrowi Szwabe, dotychczasowemu kierownikowi festiwalu. Na jego miejsce zatrudniła Ewę Topolan. Dla Topolan, rzeźbiarki po gdańskiej Akademii Sztuk Pięknych (jest autorką m.in. ruchomej rzeźby Panienki z Okienka i woskowych figur Kata i Więźnia znajdujących się w Muzeum Bursztynu), festiwal murali to całkiem nowe wyzwanie. - Zajmowałam się do tej pory zupełnie inną sztuką, głównie rzeźbą - przyznaje Ewa. - Na organizację festiwalu miałam też niewiele czasu, zaproponowano mi to w maju tego roku. Nie byłam pewna, na jaką formę się zdecydować. Do tej pory festiwal miał mocno zaangażowane oblicze, pomyślałam, że dobrze by było trochę je zróżnicować.
I rzeczywiście - zdecydowana większość tegorocznych murali to prace ładne, dekoracyjne. Jeśli nawet komentują rzeczywistość, to nie od strony społeczno-politycznej a codzienno-imprezowej. Trochę szkoda, bo przecież jedną z ważniejszych cech sztuki ulicznej jest jej adekwatność do aktualnej sytuacji społecznej, krytyczne bądź żartobliwe odniesienia do niej. Takie przecież były pierwsze murale realizowane w Meksyku podczas rewolucji ludowej, dziś ich ważnym centrum jest m.in. Irlandia Północna. Jednak duch zaangażowania w Gdańsku nie ginie. Trójka młodych ludzi, studentów ASP w Gdańsku (to jedyni spośród 12 uczestników tegorocznego festiwalu reprezentanci Trójmiasta), namalowała mural "Dobre buty to takie, w których można uciekać". - Jest tyle zjawisk, obok których nie można przejść obojętnie, np. rasizm, z którym dwa dni temu znowu się zetknęliśmy: dwie nasze ciemnoskóre koleżanki zostały głośno wyzwane na ulicy Gdańska - mówi Irmina Staniszewska. - Więc jeśli mam do wyboru malować ładne kwiatki albo swój protest wobec rzeczywistości, wybieram to drugie. Taka już jestem.
Aleksandra Kozłowska
http://miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35611,3544425.html
- Zaloguj się lub zarejestruj by odpowiadać
mam do tego mostu kilometr, ale nie chce mi sie isc ... ;-)
hmm, rozmawialismy z jednym z uczestnikow klinicznej i tez byla to opinia daleka od dobrej, ale poczekajmy jeszcze chwile i bedzie material z festwialu przygotowany przez gdanski obin :]
wowczas wroci prestiz klinicznej :p
wlasnie zrobiłem kilka zdjec ... generalnie słabo i jakos mało
tylko sanczo anarchikiem dobze zbombil calosc ;-)
cos mi sie pokrecilo prosze o usuniecie tego <<<
m: ale cos_tam pisał 'to je pokaz' ;)
hej ja w gdansku mieszkam dla tego festiwalu i mnie denerwuje ze kolego z forum dwaesha ma takie zdanie a nie inne .
stanowczo mnie to irytuje.
pozatym masz chyba kompleksy bo masz 3 fotologi i sie ukrywasz a wszyscy i tak wiedza
haha.. buzi buzi ;*
ps. i mam 6 f-logów.. nie siej..
Do tej pory festiwal miał mocno zaangażowane oblicze, pomyślałam, że dobrze by było trochę je zróżnicować.
no i są tzw. 'ladne obrazki' :/
hm szczerze mowiac jakos zaden oprocz tej dziewczynki z parasolka mi nie podchodzi specjalnie .nie mowie ze zrobilabym lepsze bo nie nie . tylko jakos tak mi nie podchodza ... wiecej chce zobaczyc
^ to pisalam ja ,znowu sie nie zalogowalam ^
Faktem jest, że oprócz dziewczynki Marka (była moim zdaniem najlepsza), reszta jest w wiekszości słaba...no moze jeszcze oprócz pracy Bociana, której tu nie ma aktualnie, ale mam nadzieje, ze Kwiatek niebawem zamieści, bo tez wysłałam mu zipa ;) Dziewczynka jest urocza! najsłabsze to z laską i imprezą. Trochę jak mural z dyskoteki w Wejherowie, albo innej Kościerzynie :]tak mi się kojarzy...
ten na dole to totalna padaka.
i mi tez sie najbardziej ta dziewuszka podoba
\\\
A materiał z klinicznej... wyslę jutro... przeciwnosci losu sprawily, że tak późno. Ale wiadomo nie od dziś i zawsze w takich sytuacjach: biednemu zawsze wiatr w oczy :]
:>
mocno z dupy powychodzilo ,,,:( yo hiroło 82
tez poslalem zipa ... nie chce mi sie wzuasc przez zalaczniki pojedynczo, a jest jeszcze tego sporo ... sama wiesz ;-)
a praca pana Bociana nie za pochopnie pochwalona i nie zawsze ze względu na jej rzeczywiste walory? a może p. Joa ma bardziej osobiste stosunki co do niektórych i to one kierują jej opiniami..
nie ma to jak sie obudzic po roku i odpisadc cos w temacie hehe ...
też tak pomyślałem ale już nie chciałem komentować ;]
lepiej późno niż wcale,miałem ochotę to odpisałem,bla bla bla.lizif.uty.
"bardziej osobiste stosunki" - yyy..???! a na czym opiera pan takie takie błyskotliwe wnioski, jeśli można wiedzieć panie kaam ..? fakt, panska argumentacja powala - jeszcze nigdy na forum V się z taka nie spotkałam, a duzo tu sporów co do tego co się komu podoba - nowe standardy pan tworzy, gratulacje...;) za duzo seriali, czy pospolity seksizm ? a jesli brak panu bardziej osobistych stosunkow... to brak panu bardziej osobistych stosunków. powodzenia :]

dołączył 2006-01-23